Allt du inte visste om växthus

Växthus är fascinerande strukturer som används för att odla växter under kontrollerade klimatförhållanden. I Sverige, två av de mest kända växthusen finns i städerna Göteborg och Stockholm. Dessa växthus har unika egenskaper och historia som du kanske inte känner till.

Göteborgs botaniska trädgård har ett av landets äldsta och mest imponerande växthuskomplex. Det har funnits sedan 1923 och är hem för en stor samling tropiska och subtropiska växter. Ett av de mest fascinerande exemplen är palmen Jubaea chilensis, som är över 150 år gammal. Växthuset är också hem för en mängd exotiska fiskar och sköldpaddor. Det finns även en särskild avdelning med köttätande växter som lockar många nyfikna besökare.

I Stockholm finns Bergianska trädgården, där du hittar det största växthuset i Norden. Det ursprungliga växthuset byggdes 1893 och har sedan dess renoverats och utökats. Det mest imponerande inslaget är den stora vattenliljesjön som är hem för Victoria cruziana, en gigantisk vattenlilja. Det finns också en avdelning med orkidéer som är känd för sin mångfald och skönhet.

Båda städerna är stolta över sina växthus och använder dem för både utbildning och nöje. De fungerar som viktiga resurser för botanisk forskning och bevarande av sällsynta växtarter. Växthusen är också populära utflyktsmål för besökare som vill uppleva den tropiska miljön i Sverige. Så nästa gång du besöker Göteborg eller Stockholm, se till att du tar dig tid att utforska dessa fantastiska växthus och upptäcka den mångfald av växter och djur som de har att erbjuda.